Wat is muziekproductie?

Muziekproductie is het proces van het ontwikkelen, creëren en verfijnen van opgenomen muziek. Ondanks de brede definitie heeft elke workflow in de moderne muziekwereld één iets gemeen namelijk ‘de digitale instrumenten’. Het is absoluut een fantastische ervaring om je eigen unieke track te creëren. Daarom wil ik er met jullie wat dieper op in gaan, a.d.h.v. 5 stappen.

1. Software en apparatuur

 

Dankzij de technologie van vandaag is muziekproductie toegankelijker dan ooit tevoren. Daarom kan iedereen muziek maken met simpelweg een computer en een DAW (Digital Audio Workstation) bv. Ableton, FL Studio, Logic, etc. Denk goed na bij het kiezen van een DAW, want je DAW is de perfecte omgeving voor elke stap van je muziekproductie workflow. Ik ben sinds kort overgeschakeld naar Ableton. Deze is wat moeilijker, maar zeker een aanrader.

 

 

Als je eenmaal de basis van een thuisstudio hebt, zijn er nog wat andere productie tools die je kunt toevoegen, afhankelijk van wat past bij je workflow. Veel producers maken volledige tracks met enkel hun DAW, maar evenveel anderen verkiezen de tastbare ervaring en de praktische controle van hardware.

 

Synths, drummachines, grooveboxes en effectpedalen zijn leuke en inspirerende apparatuur om aan je setup toe te voegen, maar als beginner is dit zeker niet noodzakelijk.

2. Het bouwen van de juiste 'tune'

De juiste ‘tune’ vinden gaat niet altijd gemakkelijk, maar vanaf je die tune hebt gevonden ben je vertrokken met je liedje. Geluidsontwerp is de manier waarop je de toon en textuur van de geluiden in je muziekproductie creëert. Het kan van alles inhouden, van het zoeken naar samples tot het ontwerpen van aantrekkelijke synthesizer en het experimenteren met effecten. 

 

Elke methode die je gebruikt om tot het unieke klankpalet te komen dat je in je sessies gebruikt, kan als sound design worden beschouwd.

Met zo’n brede definitie kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Maar sound design is een van de meest cruciale stappen in muziekproductie. Het soort geluiden of welk soort effecten dat je in je muziek gebruikt, bepaalt de unieke identiteit van je tracks. Een manier om het geluidsontwerp te begrijpen is door te beginnen met de workflow die je het meest inspireert en van daaruit verder te gaan.

3. Samples, plugins en MIDI

MIDI is de taal waarmee je muziek kunt communiceren in de digitale wereld. Het is de informatie die je invoert in de piano om je synths, samplers en drummachines te besturen. Het zijn de gegevens die je MIDI-controller verstuurt wanneer je een toets aanslaat, een pad aanslaat of een encoder draait. Dus simpelweg de bron van jouw muziek. Het is belangrijk om je digitale tools optimimaal te gebruiken. Want je DAW is het middelpunt van je studio. Maar de digitale tools die je erin gebruikt zijn net zo belangrijk in je muziekproductieworkflow.

 

Dan heb je de ‘plugins’. Plugins zijn de virtuele instrumenten en effecten die texturen in je mix creëren. Normaal gezien wordt iedere DAW geleverd met een volledige set ingebouwde plugins, maar er is een hele wereld aan opwindende plugins beschikbaar. Zoek die gerust eens op het internet want ommige zijn zelfs volledig gratis verkrijgbaar. Het bouwen van je eigen unieke set van inspirerende plugins maakt deel uit van het ontwikkelen van je palet als producer.

 

Last but not least zijn samples stukjes audio die je in je producties kunt gebruiken.

Deze audiopuzzelstukjes kunnen van alles zijn, van individuele drumhits of korte instrumentale melodietjes tot hele tracks of ritmische loops. Deze zijn al voorgemaakt en kun je makkelijk in jouw liedje mixen. Zorg er wel voor dat die samples volledig Royalty Free zijn, indien je jouw muziek wilt uitzenden naar de digtale muziekwinkels.

4. Mixen - je geluiden samenvoegen

Dit vind ik persoonlijk het leukste gedeelte van de muziekproductie.

Muziek mixen is de kunst om opgenomen tracks samen te voegen tot een evenwichtig geluid waarin alle elementen aangenaam klinken en duidelijk hoorbaar zijn.

 

Mixen kan moeilijk zijn en het kost veel tijd om het goed te leren. Maar als je eenmaal vertrouwd bent met de basisconcepten, kun je beginnen met de controle te nemen over hoe de sporen in je sessie op elkaar inwerken. Geloof me, this is where the fun begins!

 

De belangrijkste hulpmiddelen die tijdens de mixfase van muziekproductie worden gebruikt zijn EQ, delay en reverb. Het muzikaal toepassen van deze processors is de sleutel tot het maken van een geweldige mix.

5. Mastering

Mastering is de fase waarin je mix de laatste afwerking en presentatie krijgt voor hoe je luisteraars hem daadwerkelijk zullen ervaren. Het doel van mastering is om de sonische elementen in een stereomix in balans te brengen en de weergave te optimaliseren. Deze stap zorgt ervoor dat je geluid gehoord wordt zoals jij het bedoeld.


Het is ook de lijm die een album een consistent geluid geeft over alle tracks heen. Zonder mastering kunnen afzonderlijke nummers onsamenhangend klinken ten opzichte van elkaar. Dus mastering is een cruciaal onderdeel van het muziekproductieproces.